sobota, 30 marca 2019

Kruche świnki

Ciasteczka świnki


Powinnam zastanawiać się nad zmianą nazwy. Ciasteczek świnek już nie będzie.
Przepadła foremka, nie do odkupienia.
Nadziei nie tracę, że gdzieś, kiedyś cudownie się odnajdzie.

Ale, to przepis na ciasteczka o kształtach jakich dusza zapragnie.
Dobre do stemplowania. Bardzo kruche dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, niezbyt słodkie.
Mogą w słoju lub puszce polegiwać dość długo, niewiele tracą z pierwotnej świeżości i kruchości.

Składniki:
120 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
2 duże żółtka
skórka starta z połowy cytryny
150 g mąki pszennej
110 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masło ucieramy w misce łyżką z cukrem pudrem.
Wbijamy żółtka i dodajemy skórkę cytrynową.
Teraz wsypujemy przesiane z sobą mąki i zagniatamy na gładko.
Wałkujemy od razu, bez chłodzenia w lodówce, na około 2 mm grubości i kroimy ciasteczka.
Nie trzeba smarować wierzchu białkiem, ani mlekiem.
Pieczemy 15 minut w 160 - 170 stopniach, na lekko rumiany kolor.
Uwaga - by spody zbytnio się nie spiekły.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem. I już.
Zatem szukajcie świnek, krówek, kotków i za pół godziny możecie chrupać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz