czwartek, 28 marca 2019

Szarlotka przekładana



Ciasto, które sprawdzi się, gdy zależy Wam na wypieku smacznym, nieskomplikowanym,
elegancko się prezentującym. Trafi w gusta większości częstowanych
( ogółem po prostu lubimy szarlotki ).
Wymaga niewielu składników.
W dodatku może przybrać formę tortu, jeśli zrobicie go w tortownicy.
Może kilka dni stać w lodówce
- placki z czasem miękną i wilgotnieją dzięki masom galaretkowym.
Zrobiłam tą szarlotkę ostatnio zupełnie bez okazji.
W okresie, gdy w zacnych odmianach jabłek już nie możemy przebierać
i wyszukiwać tych najodpowiedniejszych.
I to kolejna zaleta tej szarlotki - każde jabłko wmieszane w masę z galaretką, po prostu jest smaczne.

Ciasto:
2 czubate szklanki mąki pszennej
200 gr miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło i robimy dłońmi zacierki
( kruszonkę ).
W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i śmietaną - łyżką lub ręczną trzepaczką,
nie musimy brudzić miksera.
Wlewamy masę do mąki i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy na około 1 cm placki.
Blaszkę  o wymiarach około 20 cm/20 cm ,
przed wyłożeniem ciast smarujemy olejem i oprószamy mąką.
Każdy z placków nakłuwamy i pieczemy około 20 min - na rumiano,  w 200 stopniach.
Studzimy.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i prażymy w garnku o grubym dnie,
przez około 10 minut.
Zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wykonanie ciasta:
Ostudzone placki przekładamy masą jabłkową.
Na wierzch jeśli jesteśmy wielbicielami orzechów możemy wyłożyć masę orzechową:

Składniki masy orzechowej:
180 gram posiekanych orzechów włoskich
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
150 gram masła

Wykonanie masy:
W rondlu podgrzewamy wszystkie składniki masy, gotujemy do zgęstnienia.
Masę wykładamy na wierzch szarlotki.
Ja jednak optuję za wersją z wierzchem posypanym cukrem pudrem.



Dokształciłam się dziś, 
że ta oto roślina wrotyczem zwana,
ma tak wiele uniwersalnych zastosowań,
prawie jak polecany tu wypiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz