wtorek, 9 kwietnia 2019

Sernik na zimno z ricottą




Chodzą za mną te truskawki dziś,  natręctwo jakieś.
Po wspomnieniu sernika z musem truskawkowym
- czego świadectwem jest wpis dziś dodany - siłą rozpędu, idąc za ciosem, brnąc w to dalej, kontynuując, ciągnąc wątek - mam coś równie wartego zainteresowania i wypróbowania.
Sernik na zimno.
Delikatna, wysoka warstwa miękkiego ciasta ucieranego na spodzie, z aromatem  kisielu truskawkowego. Na cieście kremowa, bardzo delikatna masa z serów - ricotty i mascarpone.
Rancik wyłożony truskawkami ( tym razem już mrożone nam nie pomogą, musimy posłużyć się świeżymi, w dodatku pięknymi okazami ).
Na wierzchu cieniutka warstwa galaretki krystalicznej.
Sernikowa warstwa jest mniej zwarta, niż w typowych sernikach z twarogu wiaderkowego.  Ja taką mięciutką konsystencje lubię najbardziej, ale to kwestia upodobań.

Składniki ciasta:
Ciasto w zasadzie jest przepisem na babkę z kominem,
ale sprawdza się jako spód sernika idealnie.
Zatem, jak macie ochotę na aromatyczną puchatą babkę
- śmiało można z tego przepisu skorzystać.
 Ja robiłam to bodajże z dwa razy, załączam dowodowe zdjęcie.

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jaja, oddzielnie żółtka i białka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 kisiel truskawkowy,
1 kisiel cytrynowy

Wykonanie:
Żółtka ucieramy na biało z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy żółtkowej powoli mieszając dolewamy olej i wodę, potem przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dosypujemy kisiel czerwony, do drugiej żółty.
Miksujemy i odkładamy mikser tam, gdzie odkładacie brudny mikser ;).
Białka dzielimy również na pół i dodajemy do obu mas.
Mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką.
Wylewamy do wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą lub mąką tortownicy - 23 cm średnicy.
Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - 45 - 55  min.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Nożem odcinamy cienko górną warstwę.
Możemy ją zjeść od ręki, już się nie przyda - po prostu ciasto ma być płaskie jak stół.
Ser ma mieć szansę przykleić się solidniej do wilgotnego wnętrza ciasta.

Składniki masy serowej:
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka śmietany 30 %
1 opakowanie sera ricotta
1 opakowanie sera mascarpone
2 pełne łyżeczki żelatyny
sok i skórka z cytryny - do smaku
1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowym

Wykonanie:
Na wstępie zalewamy żelatynę małą ilością zimnej wody, mieszamy,
niech pęcznieje.
Czekolady rozpuszczamy w 1/2 szklanki śmietany ( najbezpieczniej w kąpieli wodnej ).
Studzimy i miksujemy z pozostałą śmietaną.
Dodajemy kolejno oba sery, skórkę i sok z cytryny, miksujemy na gładką masę.
Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie może się zagotować, by nie straciła właściwości żelujących) i mieszamy ze sporą łyżką masy ( hartujemy ją ).
Wlewamy do całości masy, miksujemy.
Gotową masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, układamy równiutko przy brzegu przekrojone na pół,  piękne okazy truskawek.
Wkładamy do lodówki. Gdy stężeje, wylewamy jedną galaretkę krystaliczną,
zrobiona zgodnie z przepisem. Wkładamy gotowy serniczek do lodówki ponownie,
najlepiej na całą noc.



wersja babkowa przepisu na spód sernika





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz