sobota, 6 kwietnia 2019

Serowiec spiralkowy




















Jest jeszcze ciepły. Zjadłyśmy z córką
próbny kawałek z narożnika wykrojony.
Idealny przepis, dla tych co lubią ciasta kruche, z dżemem i serniki.
Wszystko w jednej blaszce.
Wygląda bardzo wykwintnie,
w smaku - znów chciałabym stwierdzić, że w prostocie siła,
ależ ile razy mogę pisać o tej sile i prostocie ;)

Ciasto zagniata się bardzo szybko, jest kruche, maślane.
Bez konieczności chłodzenia, wałkuje się bardzo sprawnie na cieniutkie płaty.
Można z niego śmiało upiec ciasteczka maślane.
Ale z tych proporcji już nic nie da się uszczknąć i zaoszczędzić.

Składniki ciasta :

150 gram miękkiego masła
400 gram mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
150 gram cukru pudru
2 duże jajka
1 słoiczek konfitury - ja stawiam na wiśniową lub truskawkową
szczypta soli

Składniki masy serowej:
500 gram twarogu sernikowego - Mój Ulubiony jest moim ulubionym.
1 budyń waniliowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka
skórka starta z połowy cytryny i łyżka soku cytrynowego.

Wykonanie:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą sporej miski.
Dosypujemy cukier puder, dodajemy miękkie masło i siekamy całość nożem,
do uzyskania jak najdrobniejszych grudek.
Wbijamy jajka i szybko zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.
Dzielimy je na trzy równe kawałki.
Jeden z nich rozwałkowujemy na wymiar blaszki -
tortownicy o średnicy 21 cm lub kwadratowej o boku 20 cm.
Blaszkę natłuszczamy i oprószamy mąką.
Wykładamy rozwałkowane ciasto, smarujemy warstwą konfitury.
Na konfiturę wykładamy drugi płat cienko rozwałkowanego ciasta.
Podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut - powinno się zarumienić.
Wyciągamy i wylewamy na jeszcze ciepłe masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki krótko miksujemy.

Ciasto z wyłożoną warstwą sera zapiekamy ponownie 40 minut w 180 stopniach.
Wyciągamy, patrzymy jak opada i wykładamy górną warstwę spiralek.

Wykonanie spiralek: 

Trzecią, pozostałą część ciasta wałkujemy na prostokąt 30 cm / 25 cm.
Smarujemy całą jego powierzchnie cienką warstwą konfitury
i rolujemy wzdłuż dłuższego boku.
Tniemy ostrym nożem na dość cienkie plastry - tak około 5 mm.
Nie grubsze, bo zabraknie nam spiralek do pokrycia całej powierzchni ciasta.
Układamy ślimaczki jeden obok drugiego na całej powierzchni sera
i wkładamy znów do piekarnika, wystarczy na 20 - 25 minut.
Jak się zarumienią i pachną - gotowe.
No i kroimy.
Ja kolejny raz dziwię się, że tak idealnie wszystkie warstwy się wypiekają, jak od linijki.

                             




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz