niedziela, 14 kwietnia 2019

Tort śmietanowy z kryształkami



Wyłącznie ku uciesze dziecięcej.
Ciasto stworzone na imprezę dziesięciorga nieprzykładnie zachowujących się kilkulatków.
Wszystko w nim jest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki,
miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło.
I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania
pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową.

Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową
raczej nie ośmieliłabym się z takowym cudem wyskoczyć.
Ale jeśli postawicie tak prezentujący się tort przed dzieciakami,
macie pewność, że nie będą wybrzydzać,
a tym bardziej wygrzebywać poszczególnych elementów,
by na brzegu talerzyka układać z nich szlaczek.
Wystarczy do kompletu jeszcze truskawkowy szampan ulepkowy
i ta nieszczęsna piniata.
Nie potrafię zrozumieć zamiłowania do walenia kijem w coś,
co ma formę zwierzątka lub ulubionej postaci bajkowej, będącej aktualnie na topie
( czyli : występującej w kinderejajach, okładkach zeszytów,
piórnikach, plecakach, ręcznikach, bluzeczkach, piżamach, pościeli, bidonach i piłkach ).
Wyposażcie się w następujące składniki na ciasto i w pokłady cierpliwości.
Imprezy dziecięce, po dwóch godzinach najczęściej dopiero się rozkręcają.

Składniki:                                                                                         
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 mała puszka kajmaku - gotowej masy
1 kubeczek śmietany 30 %
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 waniliowe serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch"
3 opakowania kolorowych galaretek

Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia ich do stężenia.
Gdy będziemy mieć gotową masę śmietanową, muszą być odpowiednio ścięte do krojenia.
Trzecią galaretkę możemy rozpuścić później, wylejemy ja na górę już po wykonaniu całości.
Wcześniej również rozpuśćmy żelatynę w zimnej wodzie, odstawmy do napęcznienia.
Później, przed dodaniem do masy należy ją podgrzać, tylko do rozpuszczenia 
( nie zagotowywać ).

Wykonanie biszkopta:

Z białek i szczypty soli ubijmy sztywna pianę.
Cały czas miksując, powoli wsypujemy cukier.
Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodajemy jedno po drugim żółtka i cukier waniliowy,  miksujemy.
Teraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy łyżką, bardzo dokładnie.
Ciasto wlewamy do małej tortownicy - 21 cm średnicy, wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut.
Po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.
Smarujemy dolny blat masą kajmakową i przykładamy górą ciasta.

Wykonanie masy śmietanowo - serowej:

Dwie wcześniej zastygnięte galaretki kroimy na kosteczkę, taką około 1 cm.
Śmietanę miksujmy z cukrem,  na pół - sztywno.
Dodajemy dwa serki waniliowe - polecam Świeżucha.
Jest smaczny, odpowiednio kremowy i gęsty, poza tym ma dobry skład, bez konserwantów.
Teraz wlewamy płynną żelatynę i dokładnie mieszamy ją z masą.
Uważajcie, jeśli masa będzie zbyt zimna, żelatyna momentalnie zacznie się ścinać
i mogą powstać grudki.
Teraz najprzyjemniejszy etap - do masy wrzucamy pokrojone galaretki
i mieszamy łyżką, by je dokładnie rozprowadzić.
Gotową masę wylewamy na przygotowany,  przełożony kajmakiem
i  umieszczony w tortownicy biszkopt.
Na wyrównaną masę z galaretkami wylewamy trzecią, tężejącą galaretkę,
koniecznie w jeszcze innym kolorze, niż dwie wmieszane w masę.
Jak się bawić, to się bawić.

Wkładamy gotowy tort do lodówki.
Na drugi dzień wieszamy Bogu ducha winną piniatę,
rozlewamy do szklaneczek różowy lub żółty płyn z bąbelkami,
zapalamy świeczkę lub świeczki i niech się dzieje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz